Jonathan Grape - Mitt utbytesår

Helgen jag sent kommer glömma.

Kategori: Allmänt

Denna helg har varit en sån helg jag sent kommer glömma.

I lördags på morgonen så åkte vid mot ett ställe som heter Grand Rapids för att titta på en cirkus. Grand Rapids ligger ungrfär 3 timmar med bil från Manistee så vi åkte klockan 8 typ för cirkusen började 11.
I denna cirkus så finns det en akt som ägs av en man vi känner, så det var hur kul som helst att se det, speciellt med min värdbror för han var mycket imponerad och kunde inte sluta prata om det haha. Vi såg allt från folk som åkte med motorcyklar på linor, lejon och tigrar som gjorde massa trix och såklart akten som jag kände till. Här kommer lite bilder från cirkusen:

 
 
Cirkusen slutade någon gång runt klockan 13 och då så åkte vi vidare mot Detroit! Vi stannade och käkade lunch på vägen för från Grand Rapids till Detroit var det också ungefär 3 timmar. 
Vi åkte till detroit för att se en baseboll-match i högsta ligan. Laget vi hejade på heter Detroit Tigers och är bland det bästa laget i serien. Matchen var nog bland det sjukaste jag har sett för de va så sjukt säkra på allt de gjorde och fansen var något helt utöver det vanliga. Det var 41.000 personer på lektarna. 41.000! Det var sådant sjukt tryck när alla applåderade att man kunde känna hur sitt säte vibrerade. Jag ahhr aldrig i mitt liv sett så mycket människor på samma plats, speciellt inte i en arena. Och när vi pratar om arenan, tänk såhär:
Anläggningen är ungefär lika stor som hela gröna lund, den har 30 restauranger, ett museeum och ett jäkla nöjesfält i arenan, ni fattar att den är ganska så stor. Här kommer lite bilder från matchen och arenan:
 
 
Vi kom till arenan runt klockan halv 6 och va där till klockan 12 och då var det fortfarande lika mycket människor där. Alla är så dedikerade till sina lag och sin sport. Sjukt kul att se vilka skillnader det är mellan vårt lilla lands sporter och detta lands sporter! 
Detroit Tigers vann matchen med 7-6 efter att ha vänt från 0-6, arenan exploderade när de vann. 
Efter matchen så var det fyrverkerier för att de vann och för att visa alla i Detroit att de hade vunnit, här kommer ganska många bilder från det: (det va inte lätt att fota så gnäll inte på dålig kvallité)
 
 
Fyrverkerierna höll på i typ 20 minuter och de va lika fina hela tiden. Jag tog över 150 bilder under tiden de va igång. 
 
Idag (Söndag) så har vi varit och shoppat lite kläder osv. Jag har köpt några tröjor för det behöver jag verkligen för att slippa tvätta var och varannan dag, och ett par jeans. Vi åkte till ett ställe som har som förra årets modellar på kläder och är som en outlet och där kunde man hitta allt från abercrombie till typ polarn och pyret, nej men ni fattar. De hade allt! Här kommer bilder på allt jag köpte:
 
Tjocktröja från O'neill
 
Nu har jag precis kommit hem från en 8 timmars bilresa och ska göra mig i ordning och sen lägga mig för att orka att gå upp imorgon. Nästa helg är homecoming så denna vecka kallas "homecomingveckan" och det händer saker varje dag i skolan som ska bli kul att se! Hoppas ni har det bra hemma! 
Vi hörs snart! 
 
 
 

Lite om helgen och dagen.

Kategori: Allmänt

I helgen var jag som ni redan vet på vollyboll-turnering och kollade när Mackenzie spelade. Det var kul och de var duktiga. När vi kom hem därifrån så frågade jag min värdmamma om vi kunde åka till skejtparken de har och det kunde vi. Jag var där i typ 1 h och 20 min och körde. De va sjukt kul för det var några andra som var där också så vi hade lite tävlingar som vem som kunde hoppa högst med brädan.
När jag kom hem så hade min värdpappa gjort en liten eld som vi satt vid någon/några timmar, kommer inte ihåg för det var så kul! Här kommer lite bilder från brasan, tråkigt att jag inte har något redigeringsprogram bara.. Någon som kan rekomendera något? 

Och ja, det var svårt att fota för de va sjukt mörkt och det enda ljuset vi hade var elden, men det var kul!

Idag när jag kom hem så blev jag överlycklig för mina föräldrar hade skickat ett paket till mig! Jag sprang upp på mitt rum och öppnade det och kollade vad som var i det. De hade skickat min jacka (för jag glömde den hehe) vilket var hur skönt som helst för det börjar bli kallt här! Det var nollgradigt inatt, frost på bilen imorse, därför är det skönt att ha en jacka haha. De hade skickat lite svenskt godis och tuggummi, min jacka, ett par mjukisbrallz och min älskade BjörK mössa! Ja om ni behöver en ny mössa i vinter så kan ni klicka på denna länk --> http://bjorkwinterwear.se/ och kolla på mössor och pannband som Erik gör och klicka hem en eller två mössor/pannband! Sjukt schyssta grejer! Kolla också hans bandanas, skönt att ha när man åker skidor eller bräda! Här kommer lite bilder på en glad Jonte med mössan:

Nu ska jag läsa ett kapitel i min engelskabok, To kill a mockingbird, och sedan sussa. Hoppas ni har det bra hemma i Sverige! Vi hörs snart! 




veckan och lite blandat

Kategori: Allmänt

Denna vecka har varit hektisk men kul. Första riktiga skolveckan och jag har fått mina första läxor. De är väldigt strikta med läxor tillskillnad från Sverige. Lämnar man inte in en läxa i tid så får man avdrag på sitt nästa prov vilket gör att man lämnar in läxorna i tid haha. 
 
Under denna vecka har alla utbytesstudenter träffats efter skolan några gånger och lärt känna varandra lite bättre och pratat om hemlängtan, hur man ska sköta skolan på rätt sätt, vilka sporter som kan vara kul att testa etc. Det är 23 stycken utbytesstudenter från hela världen. Kina, Japan, Thailand, Sverige, Norge, Tyskland, Finland, Danmark, Tjecken och Brasilien. Sjukt många olika språk helt enkelt. Vi kommer träffas en gång i månaden och prata om hur det går i skolan och hur vi tycker det känns med engelskan och så.
 
Idag var det en speciell dag i skolan. Det var en polis som bodde i Manistee som hade blivit ihjälskjuten av ett gäng rånare när han skulle stoppa deras rån. Han var en polis som alla tyckte om och som alltid gjorde det rätta, men tyvärr var han på fel ställe vid fel tillfälle. Vår skola är den största skolan i Manistee. I Manistee bor det runt 6000 personer. Idag hölls polisens begravning på vår skola och inte bara ett, två eller tre tusen skulle dit. De hade räknat med att mellan fyra och fem tusen personer skulle komma till skolan och vara med på hans begravning. 5000 personer i vår lilla skola. Vi var inte och kollade på begravningen för vi var inte hemma men vi såg bilder från det och det var väldigt fint och välskött. Det var nästan 500 poliser som var där och bevakade hela begravningen för guvunören skulle till skolan och hålla tal.
Hoppas du får det bra där uppe, alla i hela Michigan tänker på dig.
 
I torsdags så skulle alla utbytesstudenter presentera sig inför hela skolan. Det var sjukt läskigt och nervöst att stå där som ett fån och bara säga vad man heter och vart man kommer ifrån. Men alla var tvungna att göra det så det var bara att göra det. Man skulle också säga vad man tyckte var bäst hitills med skolan och jag sa alla seniors haha, jag fick lite nya kompisar efter det kan man säga. Seniors:arna ställde sig upp och applåderade och ropade så det var lyckat. 
 
Idag har jag varit på min värdsysters vollyboll cup. Jag gick upp 6.00, tidigare än under vardagarna, för att åkka iväg och vara borta hela dagen. Jag tog med mig kameran men det var svårt att fota därinne, men här kommer några bilder iaf:
 
 
De va duktiga och vann alla sina matcher utom två. Det blev en lååång dag men nu (äntligen) är jag hemma igen. Nu ska jag nog läsa lite ur en bok vi har fått på engelskan och sen kolla film eller något liknande. Ska bli skönt att slappna av lite. Ha det bra så hörs vi snart! 
 
 
 
 
 

Helgen + lite annat.

Kategori: Allmänt

I går (söndag) så åkte jag och familjen ut och fiskade på en av deras sjöar en bit från där vi bor. Vi åkte iväg typ klockan 11 och hämtade deras båt och sedan åkte vi vidare mot lake michigan. När vi kom till Lake michigan och skulle sjösätta båten så kom vi på att vi inte hade med flytväst till alla så vi fick åka hem igen och hämta till alla. 
När vi väl kom ut på öppet vatten var det sjuuuktligt mycket båtar och vattenskotrar överallt så vi kunde knappt hitta ett ställe vi kunde lägga till och bara fiska på så vi dundrade vidare typ 15 minuter till ut på öppet vatten sedan kom vi till en liten kanal som vi åkte igenom sen så hittade vi ett ställe där vi låg i timmar och bara försökte få lite fisk. Eftersom vi åkte ut med båten så tog jag med mig kameran och fotade lite. Här kommer en bråkdel av allt jag fotade under dagen, måste ha tagit över 400 bilder bara på några timmar ute på sjön haha:
 
 
Vi åkte vidare och kollade lite i kanalerna som fanns runtomkring och jag tog lite bilder där med. Familjen sa att det fanns andra familjer som bodde i husen (bilderna under denna text) som inte hade någon bil utan tog sig överallt med båt. Det tyckte jag var ganska coolt.
 
 
 
Förra helgen glömde jag lägga upp bild från vollybollmatchen vi var och kollade på. Det är min värdsyster som spelar och jag tror de vann med typ 12 - 5 eller nåt sånt.
Bilden under är från deras gymnastikhall, alltså man måste vara där för att verkligen förstå hur stor den är. Det är sinnessjukt vad de satsar på deras ungdomar och sport, något Sverige borde lära sig av! I Sverige har jag idrott 1 gång i veckan i 60 minuter. Här i USA har jag idrott 5 dagar i veckan, 55 minuter varje gång. Så sjukt skönt att inte bara sitta still hela dagarna och råplugga utan att längta till en idrottslektion som faktiskt är nyttig. Här har de flesta elever också sport varje dag efter skolan också, som amerikansk fotboll, golf, fotboll, simning, cross country och track and field. Alla är väldigt mån om att gå och titta på de flesta matcher så om tillexempel fotbollslaget har match så går nästan hela skolan dit för att titta, bara för att visa att de är intresserade. 
 
 
 
 
Hoppas ni börjar förstå hur min vardag ser ut här i Manistee! Om ni vill veta nåt mer eller bara har några frågor osv är det bara kommentera så ska jag försöka fixa det! Om ni vill följa mig via instagram så heter jag jgraape där. Ha det så skriver jag snart igen!
 
 

Idag började skolan på riktigt.

Kategori: Allmänt

Idag har jag äntligen fått min dator, sist av alla utbytesstudenter på skolan. Jag hade glömt att fylla i en jäkla underskrift så därför fick jag vänta, men som sagt, de är mycket hårdare med det mesta här. Man måste lämna in allt i tid annars får man en dag på sig till att göra det och man gör så får man - 50% på sin inlämning eller prov så jag känner lite press på mig men det går nog förhoppningsvis bra!
 
 
Klockan 14 igår hade jag möte med studievägledande på skolan och han och jag gick igenom vilka ämnen jag ville läsa detta år. Jag har valt att läsa Food and Nutrition, World Studies, Algebra 1, English 2, Extreme Fitness och Physical Science. Detta är de roligaste ämnena skolan har att erbjuda enligt mig. Det finns dock en miljjaaaard olika ämnen och kurser så det finns mycket att välja på! Vi får se om jag kommer läsa alla dessa ämnen nästa år också men troligtvis så blir det så. 
 
Idag hade jag min första riktiga skoldag med mina egna valda lektioner. Det var lite segt i början för jag hittade inte till alla salar men sen så gick det mycket bättre. Jag hade hemkunskap som första lektion och där gjorde vi choclate chip cookies vilket var bland de godaste kakorna jag någonsin gjort, maaaaaaj good. Jag hade alla ämnen jag skrev tidigare och sen slutade jag klockan 15, som alla andra dagar. Nu sitter jag på mitt rum och pratar skype med min flickvän, väldigt mysigt! 
 
Nu ska jag snart åka iväg och handla sen kanske åka skateboard i deras nya park, ska bli sjukt kul!
 
Ha det bra så hörs vi snart!
 
 
 
 
 
 
 

Huset + lite om dagen.

Kategori: Allmänt

Här kommer lite bilder från huset jag bor i och lite om vad jag gjort idag osv..
 
 
I detta hus ska jag bo framöver detta år och till juni nästa år. Det är jättestort och är väldigt fint! De har en gigantisk gräsmatta framför huset och bakom huset, väldigt mycket att klippa när man väl ska göra det.. Men haha de har en sittgräsklippare så det är nog ganska kul! 
 
 
Detta är mitt rum och ja det är lite stökigt men om det inte är det så känns det inte som hemma ju? Jag har typ nu efter en knapp vecka packat upp allt och det börjar bli lite mer som hemma och inte känslan när man inte riktigt vet vart man är. Jag har lärt mig att tvätta och använda torktumlaren så jag kan tvätta lite när jag vill utan att fråga min värdmamma och värdpappa. Det är lättare än vad man tror! Men jag förstår varför mamma grape blir lite lack när det är mycket tvätt för det är ändå mycket att göra med allt strykande, hänga upp etc.., sorry mami hehe.. 
 
 
Detta är hunden familjen har. Hon heter Penny och är bland världens gulligaste hundar. Hon vill alltid gosa och hoppar upp i ens knä, vilket inte alltid är så lätt pga att hon väger ganska mycket. Men hon är jättesöt och man blir alltid glad av att leka med henne. 
 
 
Detta är mina nya idrottsdojjs och de är seriöst de skönaste (och snyggaste) skorna jag någonsin haft. Jag har ju som sagt som en spricka i min tå så jag kan inte riktigt springa ordentligt utan att det gör ont så jag har gått med i en klass som heter extreme fitness som jag också skrivit om i mitt förra inlägg. Denna klass har man varje dag och jag började med den idag. Om vi säger såhär; lektionen är bland det jobbigaste jag någonsin varit med om. Man sätter sina egna mål och säger dom till läraren och hon skriver upp dom. Idag skulle man maxa allt så skrev hon upp det och så ska vi jämföra det med hur mycket man kan till exempel lyfta i bänkpress i slutet av terminen. Det var sjukt jobbigt och just nu är jag så trött i armarna så jag knappt orkar skriva detta. Men imorgon är det bara på'et igen, jag måste ju vänja mig vid att prestera hundra procent varje lektion + lite till varje dag för att bli större och starkare. Ska bli kul att se hur mycket jag kan "pressa" mig själv för att komma till de målen jag vill uppnå. Never give up, det är väl det man säger?
 
 
 
   
Imorgon blir jag en riktig chippewa, en av medlemmarna i Manistee High School. De som bor här säger att man kan inte bara bli en chippewa utan man måste förtjäna det. Jag ska göra allt för att bli klassad som en tvättäkta chippewa, graduation som en chippewa är stort, det ser jag fram emot. 
 
Nu ska jag sova, upp tidigt som vanligt imorgon. Ha det bra så länge så skriver jag imorgon om vilka ämnen jag valt! 
 
 
 
 
 
 
 

Första skoldagen.

Kategori: Allmänt

Idag var första dagen i skolan och jag överlevde! Nej men såhär var det:

Man börjar alltid klockan 8 och det är som på film, det är en klocka som ringer och alla kubbar iväg till deras lektioner som oftast är 56 (?) minuter långa. Har ingen aning varför. När klockan ringer igen är det 4 minuter till nästa lektion börjar. Det är sjukt stressigt att springa runt och försöka hitta till alla lektioner för inte ens elverna på skolan vet vart allt ligger haha. Men idag gick allt bra. Jag hade engelska, psykologi, typ so, gick egenom extreme fitness och sedan var det som en obligatorisk läx-timme som alla måste gå till sista timmen. Skoldagen var okej men det blir nog roligare när man börjar på riktigt med lektioner. Jag följer efter en kille nu de första dagarna bara för att få se hur lektioner ser ut och vad man gör och sånt. De använder apple datorer, thank god, för annars skulle jag fatta nada. 

Jag har det väldigt bra här borta, men väldigt mycket sport. Mer än hemma i sverige!
Jag vet inte vilka ämnen jag kommer välja än, det får jag välja på torsdag eller fredag eftersom jag följer feter en kille dessa första dagar. Jag kommer inte göra några sporter denna termin för min tå (som jag berättade om tidigare) är inte min bästa kompis. Jag hade cross country träning idag och det gjorde så sjukt ont att springa så jag fick inte fortsätta för coachen, så jag ska göra något som heter exterme fitness i skolan vilket är lite som cross fit bara att man väljer själv vilka muskler man vill bygga och vad man vill uppnå. Denna klass har man varje dag i 1 timme, vilket är bra. Man tränar på deras gym eller i deras bassäng. Det ska bli kul och se vad jag kan uppnå under denna termin! 

Nu ikväll efter min cross country träning så hämtade min värdmamma mig och vi åkte direkt till hennes mamma, som kallas grandma. Där fick vi middag, tacosoppa, så sjukt gott! Vi satt och pratade en stund efter middagen om vad jag tycke var kul och mindre kul i skolan och hur det gick med att träna och så sen åkte vi hem. När vi kom hem så ringde grandma till min värdmamma och sa att hon gärna skulle vilja att vi klippte hennes gräsmatta så vi åkte dit och gjorde det. Jag har aldrig klippt en gräsmatta så fort i hela mitt liv. Vi skulle hämta min värdsyster från hennes vollybollträning klockan 19.30 och vi började klippa 18.50. Jag seriöst sprang runt och klippte gräset. Med tio minuters marginal blev jag klar och vi åkte för att hämta min värdsyster. 

Nu är vi hemma och jag har precis gjort mackor till imorgon. Jag har också lagt fram allt jag behöver till extreme fitness och proteinpulver och allt. Ska bli sjukt kul! 

Nu ska jag duscha sen gå och lägga mig för jag är sååå trött. Jag ska försöka bättra mig på att lägga upp bilder!
Ha det bra sålänge!

Första dagarna.

Kategori: Allmänt

Jag kom hit i torsdags på kvällen, jag tror runt klockan 18.30. Sedan dess har vi gjort mycket saker. Vi började med att träffa mormor och morfar eller farmor och farfar, jag vet inte vilka för de heter ju samma saker på engelska, grandma och grandpa. De var väldigt trevliga och båda hade jättestora hundar, men de ville bara bli kliade på magen sedan var man deras bästa vän för evigt. 
 
Igår frågade min värdbror mig om jag ville följa med honom och hans kompisar till ett badhus och bada, och jag hade inget speciellt att göra så jag följde med. Det var verkligen kul att bada/simma med dom för dom är med i simlaget på deras skola och de är riktigt duktiga och snabba! Efter simningen så hämtade min värdmamma oss och vi åkte runt i stan och kollade lite så jag skulle veta hur det ser ut. Vi åkte också till skolan så jag skulle hitta dit om jag skulle behöva cykla eller gå eller liknande. Lite senare på dagen åkte vi till en marknad och handlade lokala grönsaker och frukter. Vad jag förstod av morfarn/farfarn så gick de mesta av pengarna till Manistee's "huvudkontor" som fördelar ut pengar på olika saker som skolan, polis, etc.
 
Senare samma dag så fick jag veta att vi skulle åka på en basboll-match. Det skulle vara på samma ställe som mamman och mormorn hämtade mig från när jag kom hit vilket var typ 2 timmar med bil härifrån vi bor. Så vi åkte härifrån Manistee 16.30 ish för att vara framme 18.30. På vägen dit så stannade vi på ett ställe som heter Olive garden, en italiensk restaurang. Jag käkade ceasarsallad, som vanligt, och det var bland de bästa jag någonsin ätit! Jag ångrar att jag inte tog kort på den för den var sjukt stor och fint upplagt haha, men som sagt, det var en av de bästa salladerna jag någonsin ätit!
Baseboll-matchen började klockan 19.00 och vi hämtade ut våra biljetter typ klockan 18.50 så det var perfekt tajming! När vi väl kom in på arenan så såg jag hur stor planen var. Från platsen där man slår till slutet av planen är det 400 yards, vilket är ungefär 365 meter. Det sjuka är att många slår så långt. 
Mackenzie, som min värdsyster heter, lärde mig hur man spelade baseboll och vad man skulle tänka på. Man måste till exempel som pitcher, kille som kastar bollen, tänka på att kasta innanför en viss zon, mellan armbågen och knät på den som ska slå bollen. Om man kastar utanför den zonen så heter det "ball". Om man kastar innanför zonen så kallas det "strike". Man har 3 strikes och 4 ball's innan man blir bränd, eller som amerikanerna säger, out. 
Att kolla på denna match var inte speciellt kul, det blev typ 4-1 till motståndarlaget, så det hände inte speciellt mycket. Jag och Seth, vad min värdbror heter, ställde oss på trappan för att försöka nå vad som kallas foul-bollar, vilket är bollar som slås utanför banan, alltså ut på läktaren, men vi fångade aldrig någon. 
Klockan 10 var matchen klar och vi åkte hem igen. 
 
Jag satte klockan på 9 imorse för att vakna upp och sedan ringa min flickvän på skype. Vi hade inte pratat på mer än en vecka och dessutom var det vår 3 månadersdag så det var kul att prata en liten stund!
Jag gick ner och käkade frukost och pratade lite med alla i familjen. Pappan är på fiskesemester och hade kört 19 timmar med båt som släp till något ställe för att fiska i en vecka typ, så han är inte hemma. 
Vi åkte till ett K-mart vilket är ett litet Wallmart, men litet är fel ord. Tänk er ett vanlig ica med alla olika avdelningar, så tänker ni det gånger ungefär en miljon, så stor är det! Helt sinnessjukt stort! Jag köpte tvål, schampoo, rakgel, en mapp att ha alla papper i från skolan och lite pennor. Imorgon ska vi åka till ett Wallmart och handla lite mer saker. Då ska jag passa på att köpa proteinpulver för mamman och pappan säger att det behövs för att orka med all sport de har. Jag kollade upp hur mycket sport man har varje vecka och oavsett vad man väljer så har man sport varje dag, antingen innan eller efter skolan. Jag kan skriva mer om hur och vad jag ska välja i ett annat inlägg senare!
 
Nu har vi varit hemma i några timmar. Vi ska strax åka till en av min värdmammas kompisar och äta middag och sitta ute, som en sista sommarlovskväll typ. Det är något många gör här i USA, bjuder över kompisar på middag på Söndagar.
 
Imorgon hade jag tänkt att lägga upp lite bilder på hur det ser ut här, huset, omgivningen, och kanske lite av staden om vi kommer dit. Är det något ni vill veta mer av? Skriv en kommentar så ska jag försöka svara på det så fort jag kan! Och jag vill bara säga tack till alla er som läser min blogg, det är kul att se att så många följer mig och min vardag och faktiskt är intresserade!
 
Ha det bra så länge så hörs vi snart!